I moderna eldstäder är förbränningen effektivare, vilket leder till mindre vedåtgång, sot och CO-utsläpp. Detta är en mycket positiv utveckling. Det som sätter gränsen för hur effektiv förbränningen blir är veden. Vilken ved du använder, dess kvalitet och fuktighet vid förbränningen är avgörande faktorer för hur mycket energi som kan frigöras. Därför bör du beakta följande när du eldar:
-
Använd en modern och effektiv eldstad
Om din eldstad är över 20 år gammal uppfyller den sannolikt inte dagens utsläppskrav. -
Välj rätt typ av ved
Använd bok, ek, rönn eller björk, som gärna har legat och torkat i minst ett halvår. -
Blanda lövved och barrved
För bästa förbränning, blanda lövved med barrved. Om du eldar med ek bör du definitivt blanda med andra vedslag. -
Kontrollera vedens fuktighet
Använd ved med en luftfuktighet på 15–20 procent. Varken mer eller mindre. -
Stapla veden rätt
Stapla de större vedträna underst i en fyrkant och lägg spån och tunna stickor längst upp. Placera gärna tändmedel på toppen av brasan för att underlätta tändningen. -
Tänd uppifrån
Tänd brasan uppifrån och se till att elden får mycket luft från början. Håll luckan på glänt tills elden tagit sig. När lågorna börjar bli livliga och klargula kan du stänga luckan och behålla spjällen öppna. Om luckan inte immar av sot är förbränningen och lufttillförseln god. -
Underhåll brasan korrekt
Lägg in ny ved när en glödbädd har bildats. Undvik att fylla eldstaden med för mycket ved. En brasa ska brinna med cirka 2 kg ved i timmen, vilket motsvarar ungefär tre normalstora vedklabbar (längd 30 cm).
Tips! Kolla in Naturvårdsverket väldigt informativa video om du är osäker.